feedburner

Te anunt cand mai scriu ceva?

căutare personalizată

Black Music

Etichete:

IMPORTANT - NU FOLOSESC TERMENUL "NEGRU" CA PE UN APELATIV MENIT SA JIGNEASCA!

Ok, incepand de astazi vreau sa vorbesc putin despre hip-hop,blues si rock`n roll. Postarile mele se vor indrepta spre pustii din ziua de azi, cei care cred ca daca au ascultat 3 piese CTC si una de la Veritasaga sunt "repari". La fel de bine cred ca ce voi face eu aici poate fi apreciat si de cei din generatia mea.
Sa incepem....

In primul rand vom vorbi despre istoria muzicii. Pentru ca daca asculti hip-hop si nu sti cine a fost Muddy Waters,Chuck Berry,Bob Marley si multi altii, iti spun sigur ca degeaba asculti. De ce spun asta? Spun asta pentru ca in ziua de azi este atat de "cool" sa asculti muzica si a-ti da cu parerea, fara a sti ceva despre muzica in general. Este cazul multor pusti din ziua de azi, acum.. eu nu am de gand sa stau sa va judec, am de gand sa incerc sa va arat ce inseamna muzica asta pe care o ascultam noi.

Dupa cum stiti, vreme de multi ani, negrii au fost folositi ca sclavi si umiliti in cele mai crunte feluri posibile. Istoria ne arata clar cat de bulangii au putut fi albii in relatia asta inter rasiala. Plecand de la aceasta idee ajungem in anul 1941, cand deja sclavia fusese eradicata de vreme buna. Chiar daca razboiul se terminase de zeci de ani, in anii '40 negrii inca lucrau terenurile din Mississippi si erau marginalizati si tratati cu ura in marile orase, singura diferenta era ca acum aveau unele libertati. Ok despre acest aspect o sa va interesati voi daca va intereseaza subiectul, intre timp noi am ajuns in anul 1941, an in care Muddy Waters venea in Chicago in cautarea succesului. Sunetul si ritmul adus de Muddy erau ceva nou pentru cei de la oras, drept urmare succesul a fost garantat. Cei mai tineri vor intreba, ce legatura are bluesul cu hip-hopul. Pai hai sa va lamuresc, ambele genuri sunt acreditate si inventate de negrii si ambele stiluri sunt un strigat, felul lor de a-si spune supararea si de a explica lumii cu adevarat ce ii doare. Bluesul era melodia "negrului de pe plantatie", omul care inca suferea din cauza albilor si care pentru ca munca sa para mai usoara, canta. Asa l-a descoperit Alan Lomax pe Muddy, omul "isi canta viata" pe o plantatie.
Apoi, o alta legatura cu hip-hopul, cel putin din punctul meu de vedere este ritmul. Spre exemplu, ascultati melodia de mai jos :



apoi pe asta :



Ambele te fac sa dai din cap, nu? La fel cum se poate simti in negativul hip-hop influenta "blues". Astea sunt pareri personale, dar eu unul vad aceste genuri extrem de legate.
Deocamadata ma opresc aici, astept sa vad reactiile la acest mini blogodocumentar pe care intentionez sa il fac.


DiggIt!Add to del.icio.usAdd to Technorati Faves I`m Reading: Black MusicTweet this!
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu

Testeaza-ti tastatura!Baga un Comment!
Hai... hai ca poti!
Bravoooo!
:)


Copyright ? 2008 Bloggerized by : GosuBlogger
Langit: Designed by Eches Langit Blogger template distributed by eBlog Templates