feedburner

Te anunt cand mai scriu ceva?

căutare personalizată

Ciobanesc Mioritic / Mioritic Shepherd Dog

Etichete:
>

Cred ca primul mioritic l-am vazut cand aveam 12 sau 13 ani, a fost una din acele experiente care iti raman adanc intiparite in memorie. Eram in vizita la cineva in zona Harghitei, un unchi de al meu, cioban get-beget. Avea el vre-o 5 sau 6 caini, dar cel mai atasat era de "Plevo", un ciobanesc mioritic cum nu se mai gaseste azi in expozitii. Un caine alb,carliontat si o marime impresionanta. Pe mine, tin minte si acum, m-a fermecat aspectul asta de "zdreanta cel cu ochii de faianta", pentru ca ciobanescul mioritic are acel "ceva" care iti fura ochii si inima, aspectul asta de caine "dulce si cuminte" ascunde insa o adevarata fiara cand vine vorba de a-si pazi ce e al lui.

Odata cu iesirea in expozitii si activarea pe diverse forumuri am redescoperit acest caine, am remarcat omogenitatea si uniformitatea rasei, am vazut atat caini de show cat si "baraci" de la stana, per total cainele asta este ideeal pentru orice iubitor de animale. Un alt "aspect" care il face putin mai special este faptul ca nu miroase a caine, fiind cainele care doarme intre oi pentru a fi acolo cand ataca pradatorul si-a format in timp un metabolism mai special, parul sau mirosind mai degraba a mioara decat a caine.
Un alt aspect pe care l-am remarcat este faptul ca dintre toti ciobanestii romanesti, mi se pare a fi cel mai "rece", el accepta prietenii, se ataseaza neconditionat de unii dintre ei, pe restul doar ii acepta, dar nu este prea incantat cand persoanele straine fac diverse miscari bruste sau vorbesc prea tare cu stapanul. Putem spune ca mioriticul este un bun caine de paza si protectie, care iubeste familia,copii si tot ce tine de gospodaria lui, dar este bine sa nu traiti cu impresia ca daca arata atat de bland are caracterul unui labrador.
Mentionez inca o data ce tot ceea ce scriu eu pe aici sunt simple pareri personale, formate dealungul timpului petrecut in compania ciobanestilor romanesti.
Cand vine vorba de mioritic putem afirma ca este o rasa foarte populara, poate si datorita faptului ca Cezar Osiceanu( CNCCR) a mers pe acelasi tip de standard in privinta acestei rase, astfel nu a facut prea multe ravagii comparand cu ce a facut carpatinului, o sa va povestesc si despre asta in timp.
Sa revenim la mioritic, dupa cum spuneam este o rasa populara astfel cu o simpla cautare pe google veti gasi o gramada de canise si cresctori gata sa va puna la dispozitie atat informatii profesioniste despre rasa cat si pui de calitate.
De mioritic ma simt foarte atasat din cauza Murei, cateaua familiei Cipere, fosti membrii CNCCR care au simtit la timp pericolul Osiceanu si au plecat din acea grupare. Mura, este o catea cum rar gasesti, un caracter minunat si o catea foarte corecta dpdv al standardului ciobanescului mioritic. Cu mine Mura are o relatie mai speciala, de fapt cred ca eu si inca un prieten al famileiei Cipere suntem singuri oameni care pot intra noaptea linistiti in curtea lor. :) O sa pun niste poze si cu Mura si cu niste mioritici intalniti in expozitii.
Precizez ca eu sunt amic si cu fosti membrii CNCCR si cu membrii AchR, deci nu vreau sa intru in polemici ieftine. Familia Cipere este destul de hulita prin AchR, dar parerea mea personala este ca daca ar iubi toata lumea ciobanestii romanesti, in special mioriticii cum o fac acesti oameni, tare bine ar fi.
Deci, ca idee de final :

Ciobanesc Romanesc Carpatin si Ciobanesc Romanesc Mioritic sunt rase omologate pe plan international in 2005, rase acceptate de catre FCI.

AVERTISMENT : SI IN ZIUA DE AZI MAI EXISTA OAMENI CARE FAC RAU VOIT RASELOR DE CIOBANESTI ROMANESTI, CEL MAI "RAU" DINTRE EI FIIND CEZAR OSICEANU, PRESEDINTE CNCCR, EL SUSTINE CA MIORITICUL ESTE OMOLOGAT DE EL LA U.C.I(v-as da si siteul acestei "uniuni chinologice" dar nu`l gasesc, asa importanti sunt! ).
ACTELE SI EXPOZITIILE FACUTE DE ACEST PERSONAJ NU SUNT RECUNOSCUTE DE ACHR. MAI MULTE INFORMATII GASITI PE DIVERSELE FORUMURI DEDICATE CIOBANESTILOR ROMANESTI.

Cateva siteuri de vizitat pentru iubitorii de ciobanesti mioritici :

Canisa Tender Ebony
Canisa de Curtea Veche
Canisa de Bello Getica
Eugen Pal`s Site
www.ciobanesc.ro
Forum Ciobanesti Romanesti ( topicul de mioritici e chiar activ)


Ea este Mura ( Scoarta "numele de pedigree")





Din pacate nu reusesc sa gasesc acum poze cu alti mioritici, dar cu siguranta veti gasi multe exemplare frumoase urmarind linkurile de mai sus.




Cititi mai departe...

Atlas De Mitocanie Urbana

Etichete:
>

Jap,Jap! Foarte bun clipul asta si dureros de real! :)

Cititi mai departe...

Tolea Ciumac

Etichete:
>

Nu sunt un fan al OTV-ului, iar despre Tolea auzisem cu MULT inainte de aparitiile lui la acel post de televiziune. Remarc ca multi oameni ajung pe blogul meu cautand "blog tolea", asa ca azi dau si eu un search pe google sa vad care e treaba...
Surpriza, aflu ca Tolea are blog, apoi vad ca postul meu despre faza cu tomberonul, e pe locul 2 pe google. Ok, daca tot se cauta acest subiect, hai sa imi etalez si eu opinia.

Ani buni am locuit in Brasov, de fapt adolescenta si perioada iesirilor cu baietii acolo sunt petrecute. Drept urmare de Tolea stiu de ani buni, stiu ca era foarte temut in oras(temut pentru ca nu i-a fost frica sa le arate unor "smecheri" ca nu sunt asa duri precum par), dar in acelasi timp laudat ca este un baiat exceptional cand vine vorba de prieteni.
Acum, ce m-a disperat pe mine la arestarea lui Tolea... nu zic ca nu o merita, poate ca a dat si el "la gioale" mai mult decat era cazul, iar la ce dimensiuni are mai mult ca sigur ca o lovitura de la el poate fi considerata tentativa de omor, dar sa arestezi un om la 10 ani dupa ce a fost facuta fapta mi se pare mai mult decat penibil.
Mai mult decat atat, sa arestezi un om pentru ca a trosnit un interlop e mai mult decat stupid. Eu nu am inteles niciodata cum poate fi prezentat la tv un om drept "cap al lumii interlope". Pai daca stiti ca e "interlop" de ce pana mea mai e liber? Mai mult decat atat, oricine haladuia prin Brasov in anii '99-2000 stie clar cine este A. M., cel pe care l-a trosnit Tolea. Era si este unul dintre cei mai rai "baieti de cartier", temut de multa lume si recunoscut de oricine in Brasov. Asadar textele astea aparute la TV cum ca Tolea ar fi baiatul rau care l-a batut pe saracul baiat bun, sunt apa de ploaie. A fost o trosneala intre 2 baieti, atat si nimic mai mult. Nu ii iau apararea lui Tolea, dar eu unul nu cred ca isi merita acea pedeapsa(mai ales la 10 ani de la comiterea faptei), la fel cum cred si ca arestarea lui nu a fost decat o incercare nereusita a politiei din Brasov de a-si spala "pacatele", pacate care nu sunt tocmai putine daca stam sa analizam lista infractiunilor mari si nerezolvate din ultimii ani.
Asta e, Tolea isi va ispasi pedeapsa, dar personal cred ca ar trebui anchetat si Diaconescu si implicit OTV pentru calomniile si insultele aduse lui Tolea, un "modolvean" care totusi isi vedea de sportul lui la noi in tara. Ca a iesit intr-un club si a dat un pumn... sa fim seriosi, cred ca toti baietii ne-am tavalit cel putin o data in viata, si nu am mai ajuns dupa gratii. Tolea ramane un sportiv bun, ajuns la inchisoare pentru a-si spala Politia Brasov imaginea.

O sa revin cu niste discutii si despre Poltia Brasov cand am timp.

Cititi mai departe...


Copyright ? 2008 Bloggerized by : GosuBlogger
Langit: Designed by Eches Langit Blogger template distributed by eBlog Templates