feedburner

Te anunt cand mai scriu ceva?

căutare personalizată

Chinologia lu` Peste Prajit

Etichete:

"Chinologie". Un cuvant simplu care defineste o stiinta. Din pacate in ziua de azi oricine creste sau detine caini isi asuma singur denumirea de "chinolog",si chestia asta ma enerveaza la culme.
Indiferent de cat de mult imi plac cainii,in mod sigur nu ma pot declara chinolog,la naiba.. nici macar termenul de "crescator" nu cred ca mi se potriveste prea bine,cu toate astea in ultima vreme sunt catalogat drept "crescator de ciobanesc carpatin".

Sa va spun ce cred eu despre un crescator.
Crescatorul de caini este acel om care isi aloca TOT timpul acestei activitati,este omul care detine cunostinte despre genetica si istoria unei anumite rase. Este acel om care stie ce caine va da o monta buna cu alt caine doar dintr-o privire. Pentru a ajunge crescator este nevoie de ani buni si de multe monte reusite.
Chinologul este acel om "doxa". Acel om ale carui cunostinte despre caini,anatomie,genetica,fenotip,etc ating apogeul. Dl. Muntean, Dl. Vantu si multi alti arbitrii AchR sunt chinologi. As vrea sa pot detalia mai mult acest aspect dar spun sincer ca ma depaseste,singurul motiv pentru care scriu acest post este acela ca sunt satul de infinitatea de "wannabe" care se cred buricul pamantului in materie de chinologie.
Daca nu ar exista snobismul asta national,care pleaca de la ideea ca daca n`ai masina mirosi a prost si pana la ideea ca daca ai 3 monte din care ti-au iesit 2 pui buni esti chinolog, totul ar fi mult mai simplu.
Din pacate si in chinologie,ca peste tot exista dorinta de putere,dorinta de afirmare si aceea de a-ti face un nume.Nimic rau in asta, atata tot ca in foarte multe din cazuri aceste dorinte lasa cu mult in urma ceea ce ar trebui sa primeze,mai exact " CAINELE".
As putea scrie pana maine despre acest aspect,sper doar ca postul asta sa le deschida unora ochii. Am invatat din trecut ca nu e bine sa dai nume cand vorbesti despre ceva ce consideri a fi o "neregula",pentru ca risti ca in termen scurt sa devi tinta unor atacuri mai mult sau mai putin directe, asa ca acest post ramane doar o parere personala asupra chinologiei din Romania.

DiggIt!Add to del.icio.usAdd to Technorati Faves I`m Reading: Chinologia lu` Peste PrajitTweet this!
2 comentarii:
gravatar
Anonim spunea...
23 februarie 2009 la 23:30  

Dani, ai perfecta dreptate. Sunt in domeniu si stiu f bine ce spun. Acesti "chinologi" dr ing.. etc ,sunt ineteresati de un singur lucru ...bani, Cum apare cate unu’ nou care vrea sa faca ceva, cum apar discutii.. balacareli,…. Ii cunosc personal pe multi dintre acesti "chinologi" crescatori de ciobanesc carpatin, si scopul lor lor este de poza in cel mai bun crescator cel mai bun chinolog care are cainii cei mai buni, adica isi fac reclama tocmai ca sa-si creeze o piata. De ce crezi ca este disputa asta intre Cluburi.. Nu mai vreau sa intru in amanunte pentru ca sincer imi este greata, de acesti "specialisti" .....doctori docenti in cresterea si promovarea ciobanescului carpatin.
Eu te sustin in ceea ce ai inceput. Iar acesti “specialisti” invechiti o sa aiba mari surprise..
Apropos sa stii ca mai sunt oameni care sunt satui de acesti "specialisti", oameni care au caini buni, si care in curand o sa aiba un cuvant de spus, in ring desigur. O sa fi surprins sa vezi cine sunt acesti oameni care stau deocamndata sub protectia anonimatului tocmai ca sa poata creste cainii in liniste. Pe toti ii cunosti. doar ca nu stii ca sunt satui de povestile care au marcat anii 2007 - 2008, si chiar sunt interesati sa faca ceva pentru rasa asta.
Mergi pe drumul asta, fa caini, si lasa arbitri sa hotarasca care sunt buni si care nu.Nu te mai lua dupa toti specialistii. chinotehnisti dr ing……etc Si mai ales nu te mai lasa antrenat in disputele altora pentru ca lumea te judeca gresit.
Apropos sa stii ca mie imi plac cateii tai, dar desigur eu nu sunt “chinotehnist” dr docent… etc
Tinem legatura!

gravatar
Daniel Milea (Danny) spunea...
24 februarie 2009 la 01:13  

Te salut,si iti multumesc pentru comment,insa sincer as aprecia daca ti-ai da si numele. Nu de alta dar iar ma acuza lumea ca am personalitate multipla. Intre timp iti multumesc pentru sustinere,si te invit sa mai postezi commenturi. Numai bine

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu

Testeaza-ti tastatura!Baga un Comment!
Hai... hai ca poti!
Bravoooo!
:)


Copyright ? 2008 Bloggerized by : GosuBlogger
Langit: Designed by Eches Langit Blogger template distributed by eBlog Templates